11. BİLMÖK Başarıyla Tamamlandı

6 Mart 2015 Cuma günü Türkiye’nin En Büyük Ulusal Öğrenci Kongresi BİLMÖK Üniversitemizdeydi…
Türkiye’nin En Büyük Öğrenci Kongresi olarak kabul edilen Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi’nin 11.si 6-7-8 Mart 2015 tarihlerinde bölümümüz Bilgisayar Topluluğu öğrencileri tarafından üniversitemizde düzenlendi. Yaklaşık 1200 kişinin katılımıyla gerçekleşen kongre Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Salonu’nda gerçekleşti. Kongre aynı zamanda internet üzerinden de canlı yayınlanarak bir çok kişi tarafından takip edildi.
6 Mart 2015 Cuma günü Türkiye’nin dört bir yanından başkente gelen Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de toplanarak Mozole’ye çelenk bıraktılar. BİLMÖK Organizasyon Komitesi adına Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan komite başkanı bilgisayar mühendisliği öğrencileri olarak ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine yükselmesi hususunda var güçleriyle çalışacaklarını yazdı.
Anıtkabir’de düzenlenen resmi törenin ardından kongre, Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Salonu’nda devam etti. Kongre açılış konuşmalarını Organizasyon Komitesi Başkanı Yiğiter Yelkovan, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı İman Askerbeyli, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Yağmur ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı gerçekleştirdi. Elmalı, 10 yıldır aralıksız düzenlenen kongrenin uluslararası arenaya taşınması gerektiğinden bahsederek Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri’ni tebrik etti. Yoğun programından dolayı açılışa katılamayacağını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, telgraf göndererek kongrenin öğrenciler açısından verimli geçmesi dileklerini iletti.
Açılış konuşmalarının ardından üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunlarından Mert Sincan, çalıştığı Primetek firmasının framework’ü Primefaces hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Kongrenin ilk gününe Özgür Yazılım Vakfı kurucusu ve başkanı Dr. Richard Stallman damgasını vurdu. Sadece öğrenciler değil, bir çok akademisyen ve mezunlar tarafından büyük bir ilgi çeken Stallman, GNU/Linux Projesi ve Özgür Yazılım Hareketi’nden bahsetti.
Kongrenin ikinci gününden itibaren öğrenci oturumlarına daha çok yer verilen kongrenin  açılışını Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Halit Alptekin gerçekleştirdi. Kongrenin en çok ilgi çeken oturumlarından bir diğeri ise ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatoş Yaman Vural’ın gerçekleştirdiği “Yapay Zeka, Doğal Zeka, Ortak Zeka” sunumu idi. Can Yıldızlı Siber Güvenlik hakkında bir sunum gerçekleştirerek kongreye duyulan ilgiyi kat kat artırdı.
İkinci günün son oturumları ise 12. BİLMÖK Adaylık sunumları ve BİLMÖK’ün Geleceği oturumuydu. 12. BİLMÖK’ü düzenlemek için aday olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Harran Üniversitesi öğrencileri adaylık sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlardan sonra BİLMÖK ve BİLMÖK’ün Geleceği konusunda neler yapılabilir, nasıl bir kongre olmalı konusunda fikir alış-verişi gerçekleştirildi.
11.BİLMÖK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ndeki son günüyle sona erdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için “Bilişim Sektörü’nde Kadın Olmak” isimli panelde öğrenci ve çalışan gözüyle kadınların sektördeki yeri incelendi. Son günün açılışı yine Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Gülşah Köse’nin sunumuyla başladı. Bilgisayar Mühendisleri Odası sunumuyla devam eden oturumlar internet üzerinden tele-konferans yapılarak devam etti. OYUNDER kurucusu ve başkanı Tansu Kendirli tarafından Oyun Sektörü’ne Genel Bakış konusunda bir sunum gerçekleştirildi. TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Gölay Şakiroğulları ülkemizde Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi hakkında bir oturum gerçekleştirdi.
Kongrenin son oturumları ise 12. BİLMÖK Seçimleri’ydi. 12. BİLMÖK’ü düzenlemek için 14 üniversite temsilcisinin vermiş olduğu oylarla Harran Üniversitesi 9, Kocaeli Üniversitesi 4 ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 1 oy aldı ve 12. BİLMÖK’ün 2016 yılında Harran Üniversitesi tarafından Şanlıurfa’da gerçekleştirlmesine karar verildi. Yapılan seçimlerde üniversitemizden 3 öğrenci yürütme kuruluna, 1 öğrenci ise danışma kuruluna seçildi.
Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen kongreye destek veren ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz.
BİLMÖK Organizasyon Komitesi
Yiğiter YELKOVAN